Hvad er kulturfag på Rørvig Friskole?
Spørgsmålet besvares her med en metafor, hvor Rørvig Friskole præsenterer sin specialitet: ”Kulturfagssuppe”….. – smag den her:
Alle elsker den, og bør derfor også vide, hvad der er i, og hvordan den laves….
Til indskolings- og mellemgruppeelever:
- Kulturfagssuppen koges af historie, geografi, religion, natur og teknik.
- Dette tværfaglige mix opdeles i portioner, som er tilpasset elevgruppens alder og udviklingsniveau.
- Mange forskellige krydderier tilsættes for at give eleverne så mange sanseoplevelser som muligt.
- Grundfagssuppen serveres på mange forskellige måder: ude, inde, i teams, fælles, alene, som teater eller rollespil, gennem leg, under debat, i ”den varme stol”, på en værdilinje ……
- Læreren sørger for at smage til, puste hvis en synes suppen er for varm og skrue op for varmen, hvis en anden finder suppen lidt for kold. Det gælder om, at eleverne får mest muligt næring ud af kulturfags-suppen, så de kan gro og vokse fagligt, socialt og personligt.
- Eleverne må også gerne selv tilføje justeringer og krydderier, og det sker ofte, at de serverer suppen for hinanden og nogle gange endda for hele skolen.
- “Spis brød til”: Flere andre fag supplerer/lægger sig op af/komplementerer kulturfag, så perspektivet og smagsoplevelsen bliver endnu større og gør mere indtryk.
Til elever i lille og store overbygning:
- Kulturfagsuppen koges af fagene samfundsfag og historie. Der koges nemlig også en særlig naturfagssuppe af fagene fysik, kemi og biologi, som alle elever indtager ugentligt fra 6.-9.kl. Denne suppe er også særdeles nærende og fremmer elevens nysgerrighed, innovative evner og naturfaglige færdigheder.
- Kulturfagsssuppen koges efter samme principper som til de yngste elever, men eleverne har større ansvar for ingredienserne end tidligere. De serverer i højere grad kulturfagssuppe for hinanden og kokkererer ofte suppe hjemme, som de medbringer, hvorefter resultatet evalueres af lærerne.
- 9. kl. eleverne prøves i mange fag ved afgangsprøven. Fra grundfagssuppen drejer det sig om samfundsfag og historie, hvis de kommer til udtræk. Det sker med en god smag i munden, da grundfagene har taget smag af hinanden i suppegryden. Det ene fag udgør således enten det andets historiske eller samfundsfaglige perspektiv
- Flere andre fag supplerer/lægger sig op af/komplementerer kulturfag, så perspektivet og smagsoplevelsen bliver endnu større og gør mere indtryk. I overbygningen gælder dette særligt faget dansk. Samspillet mellem kulturfag og dansk hjælper med at sætte litteraturen ind i et samfundsfagligt og historisk relief og med at eksemplificere kulturfagene gennem litteraturen.
Livet består af relationer og sammenhænge.
Derfor er det også sådan eleverne på Rørvig Friskole lærer.
Kulturfagssuppen koger og er i evig fornyelse.
Du er velkommen til både at røre, smage og servere!